Kort nyt:

Windows 8 – dårlige og gode nyheder -

lørdag, november 10, 2012

Samsung overhaler Apple i telefonsalg i 3. kvartal -

torsdag, november 8, 2012

iPad mini – anmeldelser -

lørdag, november 3, 2012

Acer udskyder tablet for Windows 8 -

fredag, november 2, 2012

Apples lanceringer oktober 2012 -

onsdag, oktober 24, 2012

Windows 8, – 4 dages brugererfaringer

Imperiet slår igen, og taber første runde –

Metro-interfacet fungerer ikke

Med Windows 8 introducerer Microsoft den mest radikale ændring af Windows nogensinde (– måske). Fredag aften downloadede jeg en opgrading til min eksisterende Windows 7 og installerede Windows 8 Pro på min PC.

Det har været en blandet fornøjelse for at sige det mildt.

Jeg besluttede fra starten, at tage oplevelsen med et åbent og positivt sind. Konklusionen, efter 4 dage er kort sagt, at Windows 8 har mange gode ideer; men at implementeringen elendig. Windows 8 til PC-brug er kort sagt en stor skuffelse – Metro-interfacet er ubrugeligt.

Først lidt om baggrund om min brug af PC og gadgets

Jeg er en erfaren Windows- og Officepakkebruger, og har en hel del erfaring i at få de forskellige enheder til at fungere sammen.

Jeg har brugt Microsofts operativ-systemer, på mine primære PC-ere og laptops, både arbejdsmæssigt og privat, siden dos-dagene. Jeg har troligt opgraderet hver gang, med Vista, som en væsentlig undtagelse.

Microsofts officepakke, suppleret med Microsoft-programmer som Access, OneNote, Project og Visio har udgjort rygraden i min erhvervsbrug af PC-en og til dels min private brug af computeren.

Min PC er udstyret med: Intel i5-2500 CPU 3.30 Ghz; RAM: 8 GB; C: 74.43GB SSD, Solid State, reserveret til operativ system; D: 931 GB; F: Ekstern disk: 931 GB; Y: Ekstern disk: 1,8 TB.

Ud over at Min PC kører kontorapplikationerne, lagrer jeg her både min halvstore musiksamling, og digitale billeder taget gennem 10 år. Musiksamlingen organiseres af iTunes, som jeg har haft kørende siden iTunes blev tilgængelig for PC-ere. PC-ens eksterne drev anvendes primært til backup.

I vores husstand har vi både et Apple TV-interface og en Xbox. Både musik, billeder og film har hidtil kunnet vises/spilles på vores fjernsyn/stereoanlæg både gennem Apple TV og Xbox.

Jeg anvender derudover en iPad og iPhone 4s. Begge disse to enheder synkroniserer, uden problemer med kalender og kontaktpersoner, som er gemt i Outlook på PC-en.

Frustration

Som udgangspunkt var jeg kritisk over for rapporter fra frustrerede journalister, som fandt Windows 8 så anderledes, at de gav den et meget lav score i diverse anmeldelser. Windows må og skal udvikle sig, og selvom det kan give nogle tilvændingsproblemer, må vi som brugere også udvikle os. Irritationen over, at vi skal ændre vore daglige vaner, må ikke overskygge de fordele, der kan ligge i at Windows i højere grad afspejler den moderne verden, hvor vi tilgår centrale services skiftevis på computrere, tabletter og mobiltelfoner.

Så jeg startede opgraderingen i positiv ånd.

Ud over det besvær, der altid er, når man opgraderer sine systemer, eller ændrer væsentlige dele af opsætningen gav opgraderingen til Windows en række ekstra frustrationer, som især relaterer sig til den nye Metro start-skærm.

Det grundlæggende

Et problem ved installationen var, at jeg ikke havde plads nok på C-drevet til at gennemføre installationen – der kræves 20GB fri plads. Det tog noget tid at finde pladsen for at fuldføre installationen. Efter at installationen var gennemført, og jeg kunne konstatere at alt kørte fornuftigt slettede jeg ‘Windows.old’ arkivet. Pladsproblemet er den slags, som man må leve med, når der opgraderes.

Den initielle installation forløb gnidningsfrit med få klare valg, og efter nogen ventetid var PC-en oppe at køre igen med den nye startskærm. Efter at installatioen var fuldt gennemført, have jeg 37 GB fri plads på C-drevet, hvilket er væsentligt mere end før.

Bootning og start af relativt tunge applikationer er hurtigere end før. Det siger jeg med lidt forbehold – Windows har altid haft den skavank, at den bliver langsommere, som tiden går.

Det skal også sige at enkelte operationer tager længere tid end før. Når man klikker på papirkurven for at tømme den, går der nogle sekunder før den ragerer, selvom den er næsten tom. Har man slået egen screen-saver til (jeg har ofte mine egne fotos kørende), tager det mere tid, end før, for skærmen at reagere, når jeg aktiverer skærmen ved at flytte musen.

Med Windows 8 får man to forskellige interfaces til PC-en: Start-skærmen med ‘Metro’-interfacet og den kendte desktop, som er den samme som i tidligere Windowsversioner, bortset fra at START-knappen i nederste venstre hjørne er fraværende.

Det positive er her, at man kan fortsætte med at arbejde som før i de kendte omgivelser. Visse operationer kræver dog flere klik og musebevægelser end før.

Den væsentligste ændring er manglen på startknappen, som i starten kan være frustrerende. Man er nødt til at bruge noget tid på opsætning, så man placerer alle vigtige applikationer i task-baren i bunden af skærmen. Herudover har man adgang til de væsentligste systemfunktioner ved at føre curseren ned i nederste venstre hjørne og højreklikke. Alternativt må man gå tilbage til Metro-interfacet og starte applikationen herfra.

Der er et par ændringer i File Exploreren, hvor optioner nu er samlet i en top-bjælke, som minder om top-bjælken i officeapplikationerne.

Windows 8 har bedre support for multiskærm, og har en indbygget mulighed for at resette computeren uden at miste dokumenter mv.

‘Metro inface’ – eller ‘Modern UI Style’

Windows 8, Metro-skærm

Windows 8, Metro-skærm.

Navnet ‘Metro interface’ er erstattet af det langt mindre mundrette ‘Modern UI Style’. Her er jeg langt mere kritisk – spørgsmålet er: hvorfor skal vi have to forskellige interfaces til en stationær PC?

Det er jo ingen tvivl om at metro-interfacet er et forsøg på at etablere et ensartet interface, som går på tværs af mobiltelefon, tablet og PC. Og intentionen er bl.a., at man skal kunne synkronisere opsætningen på tværs. Det er i sig selv en fascinerende tanke; men det hjælper ikke meget i en situation, hvor man har en blandet bestand af gadgets fra forskellige leverandører, som jeg – så hvad giver metrointerfacet af selvstsændig værdi for en PC-bruger?

På en arbejdsdag er man af og til væk fra computeren, og jeg jeg kan godt se det smarte i at have korte opdaterede informationer og remindere på skærmen fra kalenderen, mails osv. når man kommer tilbage. Står PC-en i hjemmet kan det være godt nok, at have metro interfacet kørene med fotos, opdaterede beskeder osv. præsenteret i en moderne grafisk form. PC-skærmen er en væsentlig del af hjemmet, og den må gerne have en cool-faktor.

Generelle proplemer

  1. Metrointerfacet er tæt knyttet til Hotmail og Windows Live Messenger. Man får ikke det fulde udbytte før disse er aktiveret.
  2. Der er indbygget reklamer i nogle af de apps, som er præinstalleret. f.eks. vejr-appen og musik-appen. Hvad tænker I på Microsoft?
  3. Sammenhængen mellem metro-interfacet og desptop-interfacet er skizofrent. Hvis man åbner en normal apllikation, som f.eks. Office Word fra metro-interfacet, åbnes applikationen i desptop-interfacet. Hvis man lukker Word igen, forbliver man i desptop-interfacet. Det kunne jo være, at man ville åbne en anden applikation fra Metro-interfacet.
  4. Metro-interfacet lider under en række generelle interface-problemer – f.eks. så scrolles til højre eller venstre ved at anvende musens scrolle-knap; men hvis man i scrolle-processn passerer et felt som er beregnet for op/ned scrolling aktiveres dette i stedet. Frustrerende. Se andre eksempler i videoen nedenfor.
  5. De enkelte Metro-applikationer, der følger med installationen, har dels en række indbyggede mangler; og dels er opsætningen uden hjælp, hvis noget ikke virker. Jeg har brugt en hel del tid på at sætte interfacet med de mange fliser op. Så de er personlige for mig– og det er ikke helt ligetil.

Helt generelt er spørgsmålet om jeg vil anvende apps til at læse mail, kigge på billeder etc. fra min PC, når jeg i forvejen har dedikeret software til disse formål på min PC.

Mail
Forventing

Det vill være ønskeligt, at mail-flisen viste overskriften på f.eks. de 10 nyeste mails, uanset hvilken konto de kommer fra. At den evt. valgte de vigtigste baseret på en VIP-liste over afsendere, eller hvorledes afsenderen har flaget emailen.

Realiteten

Klikker man på mail-flisen har man mulighed for via Charm-menuen at sætte op, hvilke mail-konti metrointerfacet skal tilgå. Jeg anvender 3-4 forskellige mailkonti. Det gik nogenlunde nemt. Ud over en mailkonti hos Hotmail og Gmail har jeg et par mailkonti hos ‘one.com’, som jeg downloader via Outlook og POP3. Jeg har lavet opsætningen sådan, at mails på ‘one.com’ bevares på serveren i en måned.

Det betyder, at jeg med min iPhone kan læse mails via IMAP, herunder tjekke emails, der er op til en måned gammel. Nye mails fra VIP-kontakter(uanset hvilken konto de kommer fra) bliver vist på iPhones liste over nyheder. Også når de evt. allerede er downloadet af Outlook.

På Metro-interfacets mail-flise forsvinder nye emails, såsnart de er downloaded af Outlook. Hvis jeg klikker på metrointerfacet kan jeg læse mine mails; men Metro-mail-flisen viser ikke nye mails i løbet af dagen, hvis Outlook kører i baggrunden og løbende downloader mails.

Så herved forsvinder håbet om at metro-interfacet skulle give mig et hurtigt overblik over, hvad der er sket siden jeg forlod PC-en.

Kalender
Forventning

Kalenderen viser dagens aftaler på skift, og eventuelle varsler om kommende aftaler.

Realiteten

Kalenderen kan kun sættes op til at viser nyheder fra Googlekalender, Microsoft Exchange server, eller Hotmail kalenderen. Jeg har altid anvendt Outlook til mine aftaler og mærkedage (private og arbejdsmæssige), og af én eller anden grund kan jeg ikke få Metro-interfacet til at viser aftalerne og reminderne herfra. Det paradoksale er at min iPhone og iPad sagtens kan finde ud af det.

Personer
Forventing

Hvad jeg i virkeligheden gerne ville, var at flisen indeholdt de kontaktpersoner, som jeg har registreret i min Outlook adressebog – det er den liste, som jeg vedligeholder og hele tiden tjekker.

Realiteten

I flisen ‘Personer’ importeres kontakter fra Facebook, Twitter, Hotmail m.m. Det er en blandet fornøjelse – mængden af personer er større end hvad jeg umiddelbart synes burde figurere på min startskærm. De forskellige kontakt-kilder kan dog slås fra. Jeg kan imidlertid ikke importere kontaktpoersonerne fra Outlook, som er installeret på samme PC.

Xbox smartglass
Forventning

At kunne anvende xboxen til at afspille medie-filer fra PC-en, og at jeg fra PC-en kan administrere min profil, spil og applikationer på xboxen.

Realiteten

Jeg har brugt 5 timer på at forsøge at får xbox smartglass til at fungere sammen med xboxen uden held. Kan være, at hvis jeg bruger 5 timer mere, at det så fungerer. Problemet er bl.a., at jeg har en særlige spille-profil på xboxen med egen hotmail-adresse. Fra PC-en får jeg beskeden, at den ikke kan finde den hotmail-adresse, som jeg anvendte ved PC-ens opsætning på xboxen. Hvis jeg opretter en ny profil på xboxen med den hotmail-adresse, der anvendes på PC-en får jeg beskeden, at denne hotmail-adresse er optaget, og ikke kan anvendes.

Billeder
Forventning

Billed-flisen viser tilfældige billeder fra mit mere end 10 år gamle arkiv med tusinder af billeder. Havde håbet, at blive mindet om for længst glemte optagelser og begivenheder

Realiteten

Første gang jeg åbnede flisen fik jeg meddelelsen, at der ingen billeder er på min PC på trods af, at min PC indeholder alle mine digitale billeder fra over 10 år. Billederne ligger på D-drevet. Der var ingen mulighed for at opsætte interfacet til at finde billederne. Først efter at jeg installerede Windows Media Player, fungerede det. Men der var ingen hjælp, eller forslag fra Metro-interfacet til at installere Windows Media Player – det var blot et forsøg fra min side.

Klikkes på feltet, kan nu ses billeder fra mit eget bibliotek, fra Flickr og fra Facebook.

Når feltet er lukket viser den 5 forskellige billeder på skift. Efter tre dage: de samme tre billeder vises på skift.

Andre Apps

Der er en del gratis apps, som kan downloades, som f.eks, Wikipedia-appen. Den er faktisk ganske cool og inviterende. Problemet for mig er, at interfacet her i den grad lægger op til at den anvendes på en berøringsfølsom skærm. Vil jeg rent faktisk anvende Wikipedia på den måde, når jeg arbejder ved min PC? Jeg tvivler.

Konklusion

Ganske kort: Metrointerfacet er i den nuværende udgave ubrugeligt på en PC, og en distraktion.

I sig selv er det et spørgsmål, om metrointerfacet har noget at gøre på en PC. Men oven i det kræver Metrointerfacet, at man binder sig tæt til Hotmail med email, kalender og kontaktpersoner, for at det fungerer, bare nogenlunde. For os, der af forskellige grunde ikke er parate til det, bliver interfacet et irritationsmoment.

Navigationen er i Windows 8 blevet mere omstændeligt, uden at der er klare fordele for mig som bruger.

Metrointerfacet synkroniserer dårligere med min Outlook installation end med mine eksterne Apple gadgets (iPhone og iPad), hvilket er stærkt besynderligt.

For virksomheder er det generelle spørgsmål om produktiviteten forbedres på almindelige kontor-PCere med Windows 8 – det tvivler jeg på.  Brugerinterfacet er mere tidskrævende at anvende, og Windows 8 lægger i den grad op til social inter-ageren via FaceBook mv. (Windows Live Messenger popper op, hver gang en bekendt på Facebook logger ind). Implementering på en arbejdsplads vil kræve, at hele Metro-intefacet tilpasses virksomhedens egen infosystem, hvilket er omkostningskrævende. Outlook har i forvejen et udmærket interface, med oversigt over emails, møder, påmindelser osv. Og er der for virksomheder vægtige grunde til at erstatte, eller supplere intranettet, med et tilpasset Metro-interface?

På positivsiden for virksomheder er, at Windows 8 tilsyneladende er hurtigere end Windows 7; og for specal-arbejdspladser er der bedre support for multiskærme. Herudover er det nemmere at resette computeren med standardopsætning, uden at miste dokumenter mv.

Hvad betyder det for Microsoft?

Baggrunden for introducering af Windows 8 er bl.a., at Apple med deres iPad og iPhone er begyndt at gå på strandhugst i markedsområder, hvor Microsoft, og andre, tidligere var dominerende. Windows 8 er en slags ‘Imperiet slår igen’. Der er mange gode ideer i Windows 8, men implementeringen for PC-brugere er elendig. Microsoft er en stor virksomhed, og de har ressourcerne til at forbedre og opdatere – spørgsmålet er om Microsoft har evnen, når det ikke allerede er sket?

Mine oplevelser med installeringen af Windows 8 viser, at der er sjusk og mangler(som kan forbedres med opdateringer hen ad vejen); men også, at de ikke har overvejet nogle helt basale forhold omkring den specifikke brugersituation for en PC, hvilket er langt værre.

Det virker som om Microsoft har været så ivrig efter at tage kampen op på mobil og tablet-området, at de har glemt PC-en. På trods af at bærbare terminaler vinder frem, har PC-en stadig sin egen ret, og det ville have været rart om Microsoft have præsenteret et brugerinterface, som tog udgangspunkt i det.

Endeligt er det foruroligende, at Microsoft tilsyneladende er på vej til at opgive åbenheden i Windows. Windows 8s meget tætte binding til Hotmail og andre Microsoft services; og indbyggede reklamer for Microsoft tilbud og fra 3.parter er et bemærkelsesværdigt skift.

 

Se gennemgang af nogle af de problematiske forhold i Windows 8 her:
Leave A Comment