Kort nyt:

Windows 8 – dårlige og gode nyheder -

lørdag, november 10, 2012

Samsung overhaler Apple i telefonsalg i 3. kvartal -

torsdag, november 8, 2012

iPad mini – anmeldelser -

lørdag, november 3, 2012

Acer udskyder tablet for Windows 8 -

fredag, november 2, 2012

Apples lanceringer oktober 2012 -

onsdag, oktober 24, 2012

Vigtigste gadget nyheder denne uge

iPhone 5

Denne uge har først og fremmest været Apples med lanceringen af deres iPhone 5 og IOS 6. Et par nyheder, som er forsvundet lidt i mængden, er at Googles Motorola tabte en patentretsdag i Tyskland, som kan få store konsekvenser for dem og Google kæmper med antitrustsager i Europa og USA. Facebook er på tilbagetog i Europa vedr. beskyttelse af personfølsomme data.

iPhone 5 og IOS 6

Apple lancerede deres nye iPhone forrige torsdag (ammen med nye iPod-modeller), og fredag i denne uge nåede telefonen frem til de første forbrugere i en række store lande. Torsdag-fredag rullede Apple endvidere styresystemet IOS 6 ud. IOS 6 er Apples nye standard-styresystem for Iphone 5, iPad og iPod Touch.

Når Apple lancerer vigtige nye produkter opstår der et hype er uden sidestykke, som i sig selv rapporteres; og som folk reagerer på.

Apple har to store styrker, som er svære at komme uden om:

  • Det industrielle design gør, atogså iPhone 5 er en smuk og helstøbt enhed – næsten en kunstgenstand. Iphone er for mobiletelefoner, hvad Rolex er for armbåndsure.
  • Økosytemet: Ingen andre kan i samme grad præstere et sammenhængende system på tværs af Gadgets og computere, og et stort antal af kvalitetsapps, der bare kører uden problemer.

Der har været en del kritik af at Apple ikke kom med et revolutionerende nyt design – et helt nyt koncept.

Se en opsamling af forskellige anmeldelser her hos GDGT.

iPhone 5

iPhone 5 er modtaget godt af forbrugere og anmeldere. Der er stort set enighed om at Apple har gjort det igen: leveret en smartphone, som designmæssigt, teknisk og ydelsesmæssigt er bedre end, eller matcher konkurrenterne. Telefonen er en solid videreudvikling af den tidligere iPhone 4s.

Der er kritik af at skærmen er (for) lille og at Apple har skiftet stikket ud for opladning og forbindelse til eksterne enheder. Det sidste til stor ærgelse for folk, som har hjemmet fyldt med højtalere mv., hvor iPhone blot kan plugges ind.  Skærmstørrelsen er et bevidst designvalg, og problemet med stikket er alvorligt; men et skridt, som Apple var nødt til at tage, for at fortsætte udviklingen frem mod et tyndere og lettere design. De har ikke ændret dette design i 9 år – det var det samme stik, som anvendtes til alle tidligere iPods.

Diskussionen for og imod iPhone 5, som foregår livligt i diverse blogs mv., viser endnu en gang hvorledes folk vægter forskellige ting – og det har været anledning til, at de forskellige argumenter er rulles op:

Kritikkerne af iPhone og Apple hævder, at adskillige andre konkurrende telefoner er tekniske bedre, og peger på enkelt features, som de mener klart fås bedre i andre telefoner – der peges på kameraet, skærmen (størrelsen) og CPUen. Der peges på prisen, som hævdes er væsentligt lavere for telefoner med tilsvarende features.

Andre henviser til, at tekniske features i sig selv ikke betyder bedre kvalitet. At Apple har kontrol både over hardware og software, hvilket betyder at der samlet er en bedre udnyttelse af systemet. Herudover har Appple altid prioriteret enkelhed, brugerinterface og stabilitet frem for altid at have de mest avancerede features. Jeg har set adskillige indlæg på diverse blogs, som siger, at de egentlig ikke er specielle Apple fans; men at værdien af at vide, at uanset hvor man står, og hvor man er, så virker telefonen bare. Noget som de pågældende ikke føler ved konkurrenters telefoner.

IOS 6

IOS 6 opgraderer iPhones styresystem med en række små og store forbedringer og forandringer. Der har generelt været tilfredshed med opgraderingen, bortset fra at deres nye kort – Google Maps – har givet nogle problemer. Det er svært at gennemskue hvor alvorligt det er, og hvor hurtigt det vil tage Apple at få det til at virke. Nogle få dårlige eksempler får enorm mediebevårgenhed. Men der er ridser i Appls normale perfektionisme.

Men ingen andre tilbyder et så stabilt styresystem, og med så enkelt og ligetil integration med Apples øvrige gadgets: iPad, iPod Touch, Apple TV osv. Integrationen med iTunes butikken er enkel og antallet af tilgængelige kvalitets apps er uden sidestykke.

Nogle iagttagere siger, at selvom IOS 6 opgraderingen er god, så trænger den efterhånden til et grundigt eftersyn – måske en erstatning. Det stigende krav om dyb integration mellem flere applikationer, mere levende brugerinterface osv, bliver svært at komme udenom, selvom Apple vinder på den tætte integration, som nævnt ovenfor. Android og Windows har allerede, eller kommer med, funktioner af den type.

Google: Patentkrigen og Antitrust

I denne uge tabte Google/Motorola en patentretssag i München til Microsoft. Sagen drejer sig om to patenter vedrørende hvorledes et fleksibelt interface mellem bruger og applikation administreres, og som det gør det muligt for applikationen at modtage input fra flere kilder, som f.eks. tasteindtryk fra skærm og lyd fra en mirofon. Sagen kan få store konsekvenser. Se her.

Google har flere sager kørende vedrørende misbrug af monopol-lignende forhold:

EUs kommisær for konkurrence sagde i denne uge, at Google endnu ikke har givet tilstrækkelige indrømmelser i samtaler med Kommissionen for at løse klagesager fra konkurrenter, herunder Microsoft. Klagerne påstår, at Google misbruger sin dominerende position vedrørende søgemaskiner. Se interview med EUs kommissær for konkurrenceforhold her.

Formanden for den amerikanske Federal Trade Commission, FTC – Jon Leibowitz – sagde onsdag, at de i øjeblikket undersøger om beviserne for, at verdens største søgemaskine – Google – har manipuleret søgeresultater for at styre brugerne hen til Googles egne forretninger, som f.eks. rejseselskaber. Dette ville være ulovligt. Googles konkurrenter inden for rejsevirksomhed, shopping og underholdning har beskyldt Google for at styre Internet-brugere væk fra deres websider til Google-produkter, som har lignende services. Google nægter at have gjort noget forkert.

Facebook og personfølsomme data

Fredag blev det meddelt, at Facebook vil slette al ‘facial recognition’ data fra Facebooks datalager.  Beslutningen er resultatet af en sag mellem den irske persondatabeskytteksesmyndighed og Facebook. Sagen går tilbage til december 2011.

Leave A Comment