Kort nyt:

Windows 8 – dårlige og gode nyheder -

lørdag, november 10, 2012

Samsung overhaler Apple i telefonsalg i 3. kvartal -

torsdag, november 8, 2012

iPad mini – anmeldelser -

lørdag, november 3, 2012

Acer udskyder tablet for Windows 8 -

fredag, november 2, 2012

Apples lanceringer oktober 2012 -

onsdag, oktober 24, 2012

Total Recall (2012)

Så kom Len Wisemanns remake af Total Recall.

Den første filmatisering fra 1990 er i dag én af de klassiske SciFi film af flere grunde. Arnold Scwartzenegger spillede hovedrollen, filmens tankevækkende og foruroligende hovedpointe holdt os fast i stolen, samtidig med at filmen havde en forløsende humuristisk tilgang til flere  centrale scener. Det var samtidig den sidste store Hollywood film, som brugte modeller og kulisser hele vejen igennen – ingen digitale elementer. Se beskrivelsen her.

2012 udgaven

Det er en udfordrende opgave at producere et remake af en god film. Det er i store træk lykkedes. Spillet er anderledes, lokationerne er anderledes og dialogen er til dels anderledes.

Den foruroligende centrale historie er bevaret – spørgsmålet om hvem hovedpersonen – Douglas Quaid -egentlig er; og især hans egen uvidenhed om hans egen identitet, og hans langsomme erkendelse, er bevaret.

De humuristiske elementer er fjernet, så historien er på sin måde mere ren. Hvor 1990-filmen foregår på Jorden og Mars, er 2012-udgaven henlagt til England og Australien (resten af verden er forgiftet og ubeboelig). De to lande er forbundet via en kæmpe elevator gennem Jordens midte. Elevatoren anvendes mest til commutere, som tager fra Australien på arbejde i England og hjem igen samme dag.

England er: United Federation of Britain (UFB); og Australien er: The Colony. UFB undertrykker kolonien.

Handlingen

Douglas Quaid lever et almindeligt, halvkedeligt liv som fabriksarbejder. Han er gift og bor i en mindre lejlighed. Gennem filmen erkender han langsomt, at hans hukommelse er blevet kunstigt skiftet ud; og at han i virkeligheden levede et helt andet liv – velhavende, veltrænet i kampsport og tilsyneladende celebert.

Gennem filmen må han kæmpe mod dels hans kone, som viser sig at være politikommissær, og dels Cohaagan, som er den centrale magthaver i United Federation of Britain. Han møder undervejs Melina, som han tidligere har haft et tæt forhold til; men som han ikke kan huske – hun optræder dog af og til i hans drømme.

Jeg kunne ønske at selverkendelse hos Douglas Quaid – at der er flere lag i hans personlighed og identitet – blev forløst langsommere og mere glidende end tilfældet er. Det sker i ryk, og efter min mening tager han den afgørende beslutning om valg af side, for tidligt i filmen.

Kulisser og baggrunde

Billedmæssigt er filmen imponerende og underholdende. Et par gange er der mindelser om om andre store film. Boligområdet, hvor Douglas Quaid bor i filmens start, minder om byen i Blade Runner, uden at være det samme. Biljagten over London minder om scener fra Star Wars, uden helt at have den samme glans. Af og til havde jeg fornemmelse af at have set billederne før i en bedre version.

Generelt er det en seværdig film; men det er ikke en klassiker.

Skuespillere

 Douglas Quaid Colin Farell
 Lori Kate Beckinsale
 Melina Jessica Biel
 Vilos Cohaagen Bryan Cranston
 McClane John Cho
 Matthias Bill Nighy

Instruktør

Len Wiseman

Script mv.

Ronald Shusett
Don O’Bannon
Jon Povill
Kurt Vimmer
Mark Bomback
Historien er baseret på romanen: “We Can Remember It for Your Wholesale” af Philip K. Dick.

 

 

 

Leave A Comment