Kort nyt:

Windows 8 – dårlige og gode nyheder -

lørdag, november 10, 2012

Samsung overhaler Apple i telefonsalg i 3. kvartal -

torsdag, november 8, 2012

iPad mini – anmeldelser -

lørdag, november 3, 2012

Acer udskyder tablet for Windows 8 -

fredag, november 2, 2012

Apples lanceringer oktober 2012 -

onsdag, oktober 24, 2012

Tæt på – alle kender alle

london-riots01

5 led til alle andre

Jeg læste for nylig artiklen ‘Six degrees of mobilisation’ i The Economist. Det fik mig til at tænke på mine oplevelser fra opstanden her i London for godt et år siden.

Artiklen handler om hvorledes sociale medier, som Facebook, kan anvendes til at mobilisere mennesker i krisesituationer. Forskere forsøger at finde metoder til at mobilisere mennesker i katastrofesituationer, i forbindelse med eftersøgninger o.l.

Forskningen tager bl.a. udgangspunkt i det kendte eksperiment fra 1967, hvor Stanley Milgram sendte pakker til tilfældige personer i Omaha, Nebraska, og bad dem bruge bekendtskabskredsen til at levere pakken til en bestemt anden person. Forsøget viste at pakkerne gennemsnitligt skulle gennem 7 personer for at nå bestemmelsesstedet.

I 2011 analyserede Facebook 721 mio. brugere og fandt frem til, at der mellem 2 tilfældige Facebookbrugere gennemsnitligt var 4,7 led, gennem bekendtskabskredsen.

Vi er tættere på hinanden end vi tror. Artiklen kan ses her.

Midt i en krise

For godt et år siden var der uroligheder her i London. Jeg bor i Østlondon, og jeg arbejdede i Wimbledon, i den anden ende af byen – en times transport. På den værste dag blev kontoret, som jeg arbejdede i, lukket tidligt eftermiddag, og vi blev sendt hjem. Hovedgaden i Wimbledon var forandret: alle vinduer var dækket af krydsfinérplader, og politiet stod alle vegne. Kun boghandlerkæden WHS holdt heltemodigt åbent og annoncerede; at alle uromagere kunne komme indenfor, og læse nogle bøger!

Men stemningen var generelt anspændt.

Jeg nåede hjem; og det første, jeg gjorde, var selvfølgelig at åbne fjernsynet og følge nyhederne. Både BBC News og SKY News sendte uafbrudt nyheder og billeder. Begge stationer havde helikoptere i luften.

Det viste sig imidlertid at den bedste nyhedskanal var Twitter. Uroen blussede op tilfældige steder i byen og døede ud igen. Ingen TV-hold kunne følge med (heller ikke politiet); men der var altid en person, som var tilstede og kunne sende en Tweet – og der var altid nogen som re-twittede. Så Twitter var den reelle hurtige nyhedskanal, som jeg sad og kiggede på hele aftenen.

Ikke nok med det. Næste dag var der ryddet op ved 12-tiden alle steder, selvom ravagen havde været ret omfattende. Gennem Twitter tog tilfældige mennesker initiativ til at opfordre folk til at møde op bestemte steder. Alle steder mødte der mange frivillige op, som ikke havde gjort den slags før, og hjalp politi og kommuner med oprydning – alt var rentgjort og klart ved 12-tiden, så gader og fortove kunne anvendes normalt. Mange tilbød deres hjælp forgæves.

Det er blevet hævdet, at twitter og sociale medier også spillede en rolle i forbindelse med organiseringen af selve uroen – jeg har dog ikke set dokumentation for det. Det er dog sandsynligt, at det er sket.

I den situation, som byen var i, havde Twitter det rigtige format til nyhedsformidling, og Twitter kunne organisere den ånd, som Britter også er kendt for: Når det gælder, så står vi sammen og hjælper.

Giver Twitter en værdi, som ellers ikke ville have været der?

Det har været optøjer før i London i forbindelse med demonstrationer og tilbage i firserne i Brixton.

Jeg kan se to ting, som Twitter gav os i London:

  • Næste dag, da jeg skulle på arbejde, var spørgsmålet selvfølgelig: er det sikkert at tage afsted? Selvom ‘officielle’ nyhedsmedier er pålidelige, ved man ikke helt om lysten til at vise skandaler osv. skævvrider informationen. Men Twitter var tavs om morgenen – så var jeg sikker på at uroen havde lagt sig. Twitter er et meget demokratisk medie. Så jeg tog på arbejde med ro i sindet.
  • Mobiliseringen af gode kræfter. At annonyme mennesker var i stand til at mobilisere nok folk til oprydning allerede næste morgen, efter den værste aften, gav en moralsk genoprejsning til London. Der bor andre i byen end uromagere, og det var vigtigt for tilfældige mennesker at vise at London er andet end gadeoprør.

 

 

 

 

 

Leave A Comment