Kort nyt:

Windows 8 – dårlige og gode nyheder -

lørdag, november 10, 2012

Samsung overhaler Apple i telefonsalg i 3. kvartal -

torsdag, november 8, 2012

iPad mini – anmeldelser -

lørdag, november 3, 2012

Acer udskyder tablet for Windows 8 -

fredag, november 2, 2012

Apples lanceringer oktober 2012 -

onsdag, oktober 24, 2012

At rejse langt væk

Voyager - forholdene ændres hurtigt

Voyager har rejst i 35 år

NASA og Jet Propulsion Laboratorys oplysninger om at Voyager II i øjeblikket er ved at forlade vores solsystem giver anledning til at kigge lidt på de fantastiske billeder, som Voyager sonderne har sendt til os gennem de sidste 35 år.

Voyager I blev sendt afsted den 5. september 1977. Voyager II blev faktisk sendt afsted lidt før – den 20. august. I 1977 var der en unik mulighed for at sende sonder gennem vores solsystem med minimal brug af energi. Planeternes indbyrdes placering i forhold til hinanden gjorde det muligt at sende sonderne afsted som billardkugler, hvor accelerationen frem mod en planet ville slynge sonden videre til mødet med næste planet, osv. En mulighed, der kun opstår hvert 177. år.

I årene op til 1977 var den gyldne æra for NASA sluttet. USA ville ikke længere finansiere rumeventyr, som månelandingerne. NASA havde planlagt et lang mere ambitiøst program med 4 rumsonder, som skulle rejse ud forbi alle de store planeter og Pluto. Det blev afvist. NASA besluttede dog at sende to mindre sonder ud med en reduceret rejseplan. Jupiter og Saturn var de primære mål. Man holdt muligheden for også at flyve forbi Uranus og Neptun åben. Voyager I passerede tæt forbi månen Titan tæt på Saturn, og blev ved den lejlighed slynget ud af solsystemet.

Hvad betyder det for os?

Det er en teknisk triumf, at vi kan sidde og se på disse billeder sendt til os over 35 år, og vi stadig i dag modtager data fra en sonde der er ca. 15 mia. kilometer væk. Og der går en lige linie tilbage til europæisk videnskab: Rømer, Newton, Kepler, Galileo og Tycho Brahe, som lagde grunden for den moderne opfattelse af vores solsystem. Vi lærer stadig mere om vores univers.

Der er også noget følelsesmæssigt på spil. Billederne viser hvilken fantastisk verden, som vi lever i og hvor små vi er – afstand skaber omtanke.

Engang skabte det frygt, at sige at universet var større en Jorden. Kepler, Galileo og Tycho Brahe levede i en tid, hvor det var forbundet med livsfare at antyde andet. Både Galileo og Kepler var involveret i sager med Inkvisitionen og hekseforfølgelse. Galileo tilbragte de sidste 9 år af sit liv (1633 – 1642) i husarest på grund af hans videnskabelige overbevisning. Der er passager i Biblen, som antyder, at Jorden er statisk og ikke bevæger sig. At beskæftige sig med, at Solen skulle være centrum var mistænkeligt. Men de mange præcise målinger af himmelegemernes bevægelser talte deres egen sprog, og en mere moderne opfattelse dannedes. Historien er en reminder om at religion og videnskab skal holdes adskilt.

I dag kan vi sende rumsonder gennem universet, og igen få bekræftet at Inkvisitionen og Pave Urban VIII tog fejl. Samtidig kan vi se hvor smuk og fascinerende universet er; og vi fornemmer stadig at der er så meget vi ikke forstår og mange eventyr venter.

Kære NASA, Jet Propulsion Laboratory; og alle Jeres søster-organisationer i Rusland, Kina, Indien osv: Se nu at få lavet det rumskib, så vi alle kan komme derop og se og opleve det!!!

Det forventes at de to Voyager rumsonder vil fortsætte med at send data til Jorden frem til 2020, måske 2025. I øjeblikket befinder Voyager sig i feltet Heliosheath, hvor forholdene skifter hurtigt. Strålingen fra rummet udenfor solsystemet stiger hurtigt og de magnetiske forhold ændrer sig. Se det øverste billede.

Flere oplysninger og billeder hos Jet Propulsion Laboratorys Voyager hjemmeside.

Leave A Comment