Kort nyt:

Windows 8 – dårlige og gode nyheder -

lørdag, november 10, 2012

Samsung overhaler Apple i telefonsalg i 3. kvartal -

torsdag, november 8, 2012

iPad mini – anmeldelser -

lørdag, november 3, 2012

Acer udskyder tablet for Windows 8 -

fredag, november 2, 2012

Apples lanceringer oktober 2012 -

onsdag, oktober 24, 2012

SpaceX leverer gods til den internationale rumstation

Det amerikanske rumagentur – NASA – benytter samarbejdspatnere og private selskaber til at at transportere mennekser og gods til og fra den internationale rumstation. Private selskaber spiller i stigende grad en rolle i rumforskningen som total leverandører. NASA’s aftale med SpaceX er den første aftale af denne karakter.

NASA’s rumfærger fløj astronauter og gods op og ned fra rummet i 30 år. Første tur skete den 12. april 1981. Rumfærgeprogrammet er nu afsluttet, og amerikanerne er nu afhængige af russernes gamle Soyuz program for mandskabstransport til og fra den permanente rumstation.

Det europæiske rumagenturs ATV-3
ESA - ATV3

ATV3 ses invendig efter ankonsten til den internationale rumstation. Billede fra esa.int.

ATV-3 leverede den 28 marts 2012  gods (6596 kg) til rumstationen. Transportskibet er knap 11 m langt og 4,5 m i diameter. Skibet forbliver koblet til rumstationen, indtil det er fyldt med affald. Derefter vil skibet blive sendt mod Jorden for at brænde op i atmosfæren.

SpaceX

I maj gennemførte SpaceX en successfuld testfløvning til den internationale rumstation og returnerede med gods til Jorden.

SpaceX planlægger at gennemføre den første egentlige kommercielle levering af forsyninger til runstationen med ‘Lift Off’ den 7. oktober 2012. SpaceX vil levere 454 kg gods.

Leverancen gennemføres under en kontrakt med NASA, hvor SpaceX har ansvaret for den samlede leverance og flyvning. SpaceX og NASA har planlagt i alt 12 flyvninger. Se pressemddelelsen her.

SpaceX Falcon X’s løfteraket er en to-trinsraket. SpaceX forventer at genbruge de forskellige trin og selve Dragon kapslen, som indeholder rakettens payload.

Den vedhæftede video er en introduktion til firmaet. Nedenfor ses en generel illustration af SapceX’s Dragon.

Generel oversigt over SpaceX. Illustration fra ‘Space.com

Leave A Comment