Kort nyt:

Windows 8 – dårlige og gode nyheder -

lørdag, november 10, 2012

Samsung overhaler Apple i telefonsalg i 3. kvartal -

torsdag, november 8, 2012

iPad mini – anmeldelser -

lørdag, november 3, 2012

Acer udskyder tablet for Windows 8 -

fredag, november 2, 2012

Apples lanceringer oktober 2012 -

onsdag, oktober 24, 2012

Windows – big-bang

Fra den 16. til den 30. i denne måned afholder Microsoft en række seminarer og produktlanceringer, som tilsammen markerer den største Windows-relaterede produktlancering i mange år, måske den største kursændring Microsoft nogensinde har foretaget.windows_-_vertical_web

  • 16. oktober, Washington: Annoncering af priser for den nye Surface tablet
  • 26. oktober, New York: Det nye operativsystem Windows 8 og Surface tabletten lanceres
  • 29. oktober, San Francisco: Lancering af Windows Phone 8
  • 30. oktober, Redmond: Udvikler-konferencen Build, hvor Microsoft sandsynligvis vil annoncere yderligere nyheder

Det kan være, at Microsoft har noget i ærmet, som vi ikke kender til; men generelt er nyhederne allerede ude – Den nye Surface tablet kan allerede forudbestilles i en række lande og Windows 8 er allerede testet og afprøvet af eksperter og journalister.

Windows – industri-standard

Windows har i over 20 år været en verdensomspændende industri-standard. Sammen med Microsofts Office-programmer har Windows været fundamentet i enhver almindelig kontor-PC. Applecomputerne har haft deres nicher bl.a. i den grafiske branche og i dele af universitetsverdenen.

Grunden til Windows dominans var bl.a. at Microsoft aldrig associerede systemet til en bestemt computer, eller et bestemt computer produkt; og fordi styresystemet var åbent, så i princippet alle og enhver kunne skrive og sælge applikationer til systemet. Dette var, og er, i stor kontrast til Apple, som altid har insisteret på, at styresystem, applikationer og hardware må ses som et hele for at give den bedste brugeroplevelse og den bedste performance.

Første Windows – inspireret af Macintosh
windows1-0

Windows 1

Første version af Windows blev lanceret i 1983. Inspirationen til Windows kom fra arbejdet hos Xerox PARK, og måske endnu mere  fra Microsofts involvering i forberedelserne af Macintosh. I årene op til 1983 var Microsoft og Bill Gates stærkt involverede i udviklingen af grafisk orienteret software til den planlagte Macintosh. Apple havde bedt Microsoft om at udvikle regneark (allerede dengang hed det Excel) og andre basale kontor applikationer til Macintosh. Bill Gates og hans programmører deltog konstant i møder og sociale events hos Apple, og de var helt opdaterede om, hvorledes Macintosh’s brugerflade ville se ud, år før at Macintosh blev lanceret. Steve Jobs forsøgte at beskytte Apple ved at lave aftaler med Bill Gates om eksklusivitet for en begrænset periode; men desværre for Apple blev Macintoshen forsinket så meget, at eksklusiviteten udløb samtidig med at Macintoshen blev lanceret.

 Windows 95
windows_95_desktop_screenshot

Windows 95

I de første år kom Windows i fem succesivt forbedrede versioner. I 1995 kom så Windows 95, som introducerede den brugergrænseflade, som vi kender i dag. Herudover introduceredes muligheden for at anvende lange filnavne (255 karakterer), samt forbedringer vedr. opsætning af PC-ens hardware m.m.

I årene efter 1995 kom en række forskellige versioner af Windows. Først i 2001 kom Windows XP, som betragtes som én af de successfulde Windowsversioner. Microsoft udviklede Windowsversioner til mobiltelefoner og minimalistiske systemer til diverse gadgets, som f.eks. sat. nav. systemer. I 2006 kom Windows Vista, som på trods af en lang og besværlig udviklingstid aldrig blev en success. Den nyeste Windowsversion – Windows 7 – er igen én af de stabile og velfungerende styresystemer.

PC-brugergrænsefladen har været nogenlunde ensartet siden 1995. Opgradering til en ny version har ikke medført behov for lang tillæring eller træning.

Udfordringen

Negativt sagt, er det ikke længere nok at tilbyde et moderne styresystem og en proffesionel officepakke for at holde på kunderne. Det er lidt vanskeligere, at sige præcist, hvad Microsoft mangler. Konkurrenterne tilbyder en kombination af nye features.

Microsoft har måttet se, at konkurrenter trænger ind på traditionelle Microsoft-markeder via tabletter. Folk, som ellers kun anvender PC-ere og Windows, køber iPads, Kindle, eller én af de andre tabletter, som mere og mere gør det ud for en hjemmePC. På erhvervsmarkedet trænger tabletterne ind, enten som erstatning for PC-en, som supplement, eller som interface til andre systemer. Jeg har personligt for nyligt set iPads i et kontor, ellers forsynet med Windows-PCere, ophængt ved siden af dørene til mødelokaler, for booking af møderum. I undervisningsektoren trænger tabletterne PC-erne ud. IDC rapporterer et fald på 8.6% i salg af PCere i tredje kvartal i 2012, sammenlignet med samme kvartal sidste år. De normale chip-producenter for PC-ere rapporterer lignende fald i produktion.

Konkurrenter til Microsoft har været i stand til at levere styresystemer, som via cloud-computing fungerer på tværs af terminaler som mobiltelefoner, tabletter og computere. Integrationen på tværs er tæt og intuitiv.

Endelig ses, at udbydere knytter indhold tæt til deres terminaler. Apple har iTunes og AppStore. Amazon har Amazon. Android har Googles services og Android Apps. I visse tilfælde kan indhold tilgås på tværs af udbyderne; men den bedste integration opnås oftest, når der anvendes en terminal (eller et styresystem), som er produceret af den samme, som leverer indholdet.

Apple er ikke længere holdt i live af nichegrupper – Apple er blevet mainstream. Problemet for Microsoft er, at når ny kunde tager f.eks. en iPad i anvendelse åbner hele Apples verden sig: Apps, mulighed for integration med andre Apple terminaler osv. Disse kunder er svære at vinde tilbage.

‘Big-Bang’
windows_8_start_screen

Windows 8

Windows 8 og Microsofts nye tablet – Surface – er et forsøg på at tage udfordringen op.

Windows 8 har et brugerinterterface som ser ens ud på tværs af terminalerne: mobiltelefon, tablet og PC (og Xbox). Interfacet er udviklet, så det primært støtter berøringsfølsomme skærme. En del af de firkantede fliser på skærmen vil have levende opdaterede informationer fra tilknyttede applikationer som mail, Facebook o.l. På PC-en kan man efter, at styresystemet er bootet, klikke sig frem til en desktop, som minder om den gamle Windows desktop.

surface-cyan-cover-nbg_web

Surface med cover, som også er et tastatur.

Surface er en tablet, med samme brugerinterface. Der kan købes et cover til Surface, som indeholder et tastatur.

Windows 8 kommer med adgang til Skydrive, via en Microsoftkonto. Skydrive et Microsofts Cloud storage, og er bl.a. tæt integreret med den nye Officepakke 2013, så filer kan gemmes og udveksles.

Systemmæssigt kommer Windows 8 med en række forbedringer i form af nyt filsystem, forbedret grafiksystem mv. Målinger har vist at Windows 8 er væsentligt hurtigere end forgængeren og dermed mindre hardwarekrævende.
Microsoft tilbyder en række online-butikker, hvor apps, musik, videoer og spil kan købes. Som hos Apple kan en bestemt app købes, og anvendes på op til 5 devices.

Er Windows 8 løsningen for Microsoft?

Modtagelsen af Windows 8 har været blandet. Kritikken går primært på, at brugerinterfacet er for låst, og er for meget designet til berøringsfølsomme skærme. Andre mener, at det er et spørgsmål om tilvending, og at Windows 8 klæder Microsoft på til at tage udfordringen op med konkurrenter som Apple og Andriod.

Jeg er lidt tilbageholdende med at tage kritikken vedr. brugerinterfacet alvorligt. Anmeldere i IT-magasiner er en slags nørder, som har en dyb interesse i teknologien, og en særlig bruger-adfærd, som adskiller sig fra almindelige brugere. Anmelderne var meget kritiske over for Apples iPad, da den kom. De kunne ikke se hvad den skulle bruges til, og andre havde prøvet den formfaktor før uden held; men brugerne tog den til sig.

Jeg synes, at det ser godt ud, og Microsoft har stadig en meget stor kundegruppe, som kan lide Windows. Stor betydning for om Microsoft kan bevare markedsandelen og evt. generobre den del, som de har tabt til iPad og Android-baserede tabletter, bliver især, om Microsoft bliver i stand til at tilbyde et stort antal kvalitets-apps. Det nytter ikke noget, at have et godt styresystem og en god tablet, hvis man som bruger føler sig ladt tilbage uden valgmuligheder og med dårlige apps.

Specielt for erhvervsmarkedet bliver det kritisk, om cloud løsningen fungerer for specifikke erhvervsformål ( filer, der kan lagres i Skydrive, er tilsyneladende begrænsede til en størrrelse på 2 GB, hvilket for en del erhvervsformål hurtigt bliver for lidt); og om Microsoft kan etablere et managementsystem, som gør det nemt for IT-afdelingerne at administrere Windows 8 på tværs af terminaltyperne.

 

Leave A Comment