Kort nyt:

Windows 8 – dårlige og gode nyheder -

lørdag, november 10, 2012

Samsung overhaler Apple i telefonsalg i 3. kvartal -

torsdag, november 8, 2012

iPad mini – anmeldelser -

lørdag, november 3, 2012

Acer udskyder tablet for Windows 8 -

fredag, november 2, 2012

Apples lanceringer oktober 2012 -

onsdag, oktober 24, 2012

Corning Glass

Hvordan dannes fremtiden?
Hvordan opstår nye ideer; og hvorledes bliver ideer til produkter?
Læs historien om Corning Glass og Apple

Det er sagt med en vis malice, at iPhone byggede på andres opfindelser. Historien her viser, at det er sandt for andet end software, og at Apple pressede underleverandører til mere end de troede, at de var i stand til. Apples konkurrenter har siden benyttet resultatet i deres produkter.
Nye ideer opstår ikke i et vakuum. Ledelsestilen er vigtig – nytænkning kommer fra virksomheder med ledere, som ikke primært er regnedrenge med universitetsgrader
Før udviklingen af den første iPhone førsøgte Steve Jobs at samarbejde med en Motorola. Det var en stor skuffelse og var startskudet til Apples egen udvikling af en telefon. Ideen til iPhone kom ikke som et lyn fra en klar himmel, og Jobs aversion mod at andre brugte Apples ideer blev styrket af de dårlige erfaringer med at give andre licens til at anvende iTunes.

I januar 2007 ringede Apples daværende administrerende direktør til Wendell Weeks, Cornings administrerende direktør. Det var et telefonopkald, som forandrede Corning for altid; og forandrede verden.

Steve Jobs var besat af at perfektionere designet af hans planlagte iPhone og insisterede på, at hele telefonens front skulle bestå af trykfølsomt glas. Problematisk: ingen kendte glastyper havde kombinationen af styrke og lethed til det formål.

iPhone var annonceret, da Jobs kontaktede til Weeks, og der var ca. 6 måneder til de første telefoner nåede forbrugerne.

Corning Glass

En dag i begyndelsen af 50erne gik noget galt for en kemiker på Corning Glass. En smelteovn røg op på 900 grader Celsius i stedet for de planlagte 600 grader. Donald Stookey forventede at ovnen krævede en større rensning; men i stedet for var glasprøven farvet mælkehvid og havde stadig form som en enkelt blok. Da han tog prøven ud af ovnen, faldt den på gulvet; og i stedet for at splintres, hoppede glasprøven op fra gulvet, som en bold, før den faldt til ro. Uden at splintres.

Corning Ildfaste fade

Corning ildfaste fade

Et syntetisk glas-keramisk materiale var opfundet og fik det industrielle navn: Pyroceram. Stærkere end almindeligt glas, stærkere end Pyrex glas, lettere end aluminium og hårdere end stål. Materialet fandt hurtigt vej til en bred vifte af produkter, herunder en række hverdagsting, som mikrobølgeovne, service osv.

Pyroceram blev en success for Corning Glass, som efterfølgende over en lang åre-række investerede i forskning og udvikling for at forbedre materialet og anvendelsesområderne. Produktet Chemcor blev udviklet. Chemcor havde væsentligt bedre features i form af holdbarhed og styrke, end det oprindelige produkt havde. Corning Glass forsøgte bl.a. at sælge det til bilindustrien, som kunne anvende produktet til sikre bilruder. Ingen var dog interesserede i at anvende det i større omfang, og i 1971  blev projektet Chemcor lukket og Corning Glass stoppede produktionen af Chencor. I 2005 begyndte Corning Glass at kigge på produktet igen og gav det kodenavnet Gorilla Glass. Den mindste tykkelse af det oprindelige produkt var 4 mm.

Wendell Weeks

Wendell Weeks er en leder, som ved, hvad han taler om, når det kommer til glas. Han kender processerne, de kemiske detaljer og han er fascineret af mulighederne og skønheden i glas. Som ledelsetype, er han altså langtfra regnearkstypen, som har en økonomisk universitær uddannelse. Han elsker sine fabrikker og sine produkter; og han elsker udfordringer. Så mentalt var han på bølgelængde med Steve Jobs, som havde tilsvarende følelser og viden vedrørende Apple; og Steve Jobs repekterede ham for hans viden og engagement.

Vedrørende ledelsestil er han ikke diktatorisk som Steve Jobs – tværtimod opmuntrer han til selvtændig tænken og til at følge spor, som ikke lige ligger indenfor det vedtagne.

Apple

I løbet af 2005 blev Steve Jobbs i stigende grad bekynret for, at Apples success med iPod ville tage af, fordi mobiltelefonerne ville overtage rollen som folks bærbare mp3-spiller.

ROKR
motorokr

ROKR E1

I første omgang slog han sig sammen med Motorola, og sammen udviklede de telefonen ROKR E1, som have en integreret iTunes player. Antallet af melodier, som kunne overføres til telefonen, var begrænset til 100. Synkroniseringen var ikke baseret på højhastghed USB, og der var ingen mulighed for trådløs overførsel. Det betød, at det var væsentligt langsommere at synkronisere melodier på ROKR end på eksisterende dedikerede mp3-spillere. Telefonen blev lanceret offentlig den 7. september 2005. Steve Jobs præsentation gik galt, da der opstod tekniske problemer. Pressen modtog telefonen med skuffelse. Se Wired her.

Mellemspil

Jobs var ikke tilfreds og han var rasende på ROKR, som han opfattende som en bastard. Næste trin var at forsøge at videreudvikle iPod til en telefon, baseret på den første iPods hjul. Det gav tekniske problemer. Apple havde arbejdet med en ‘Multi Touch’ skærm før med henblik på at udvikle en tavle-komputer. Her var også udfordringer, da hele konceptet med at få et tastatur, til at fungere på skærmen ikke var udviklet tilstrækkeligt, og en række fundamentale funktionaliteter ikke var udviklede – ting som: hvorledes musikken stopper, når telefonen ringer og hvorledes tastaturet passificeres, når man tager telefonen op til øret.

iPhone

Efterhånden som funktionalitet og koncept var på plads, skiftede fokus til design af selve telefonen. Jobs ambition var, at den nye telefon skulle udstråle elegance.  Han ønskede at forsiden skulle være af glas, og ikke plastik, som ved de første iPods. Jobs elskede glas – et materiale, som han havde brugt i de første Apple butikker med store vinduer og glastrapper. Han talte om det med alle og enhver; men i lang tid forekom Jobs idé at være urealistisk.

I slutningen af 2007 blev der etableret en kontakt mellem Steve Jobs og Wendell Weeks fra Corning Glass.

Corning Glass og Apple
Første iPhone og Jobs

Første iPhone og Jobs

Steve Jobs mødtes Wendell Weeks og der opstod en personlig tillid. Jobs bad Weeks producere glas til sin nye iPhone: Krav: glasset skulle være 1,3 mm tykt, og glasset skulle være klart om mindre end 6 måneder.

Weeks strittede imod – han vidste, at Corning Glass aldrig havde produceret Gorilla Glass så tyndt før; han vidste, at selvom teknikken var på plads, ville arbejdet med at implementere en ny metode til storproduktion være svært. Endelig var der den rent praktiske udfordring at have bygninger fasciliteter og medarbejdere på plads til en storproduktion.

På den anden side elskede han sit produkt og sine fabrikker, han var ivrig efter at udvide og forny produktionsmetoderne; og han vidste, at såfremt Corning Glass sagde nej, ville andre sikkert få udfordringen. Og måske vigtigst: Weeks vidste, at han havde et dedikeret udvikler team, som stod bag ham, at at fabrikken havde et produkt tæt på det ønskede.

Så han sagde ja.

Corning Glass

Det tog nogle måneder for Corning Glass at få videreudviklet Gorilla Glass, og få produktionen i gang. Produktionen startede i maj 2007 på Cornings Glass’s Kentucky fabrik, og i juni blev det første glas leveret til den første iPhone. Den 29. juni 2007 blev iPhone solgt til de første kunder.

For Corning Glass var det begyndelsen til et nyt ekspansivt kapitel. De fleste producenter af bærbare enheder bruger i dag Gorilla Glass. Fabrikken forfiner og videreudvikler stadig deres produkt. Gorilla Glass 2 er 20% stærkere, end det første produkt.

Mobiltelelefon og tablet producenter, som anvender Corning Glass i dag. Der er flere end angivet her, da nogle hemmeligholder, hvilket glas de anvender.

 • Acer
 • ASUS Computer
 • HTC
 • LG
 • Lumigon
 • MOTOROLA
 • NEC
 • Nokia
 • Samsung
 • SK Telesys
 • Sonim
 • Lenovo
 • Motion Computing

Fabrikken har produceret en række visonære videoer, som viser en futuristisk fremtid. Videoen øverst er en kort version. Videoen nedenfor gennemgår de enkelte elementer, og forklarer hvor tæt den futuristiske vision er på at blive realiseret.

Kilder

Corning Glas

Corning Incorporated by Brian Howard

CorningWare

Wired: Battle for the Soul of the MP3 Phone

Engadget: The Motorola ROKR E1 Apple iTunes phone

Wikipedia: Motorola Rokr

Wired: Glass Works: How Corning Created the Ultrathin, Ultrastrong Material of the Future

Walter Isaacson: Steve Jobs – En bigrafi om manden bag Apple

Leave A Comment