Kort nyt:

Windows 8 – dårlige og gode nyheder -

lørdag, november 10, 2012

Samsung overhaler Apple i telefonsalg i 3. kvartal -

torsdag, november 8, 2012

iPad mini – anmeldelser -

lørdag, november 3, 2012

Acer udskyder tablet for Windows 8 -

fredag, november 2, 2012

Apples lanceringer oktober 2012 -

onsdag, oktober 24, 2012

Hvad er den rigtige vision om fremtiden – IT-visioner fra 1983

Piccolo

Billede: Regnecentralens Piccolo.

Hvad er den rigtige vision om fremtiden?

Steve Jobs foredrag fra 1983

Marcel Brown har offentliggjort nedenstående lydklip fra et foredrag, som Steve Jobs holdt i Aspen i 1983, USA. Steve Jobs taler om netværk, iPad, Laptops osv. før de så dagens lys.

Lydklippet har fået en del opmærksomhed i diverse blogs og online tidsskrifter.

Nogen opfatter hans foredrag, som bevis for hans visionære geni. Andre har i blogkommentarerne beskyldt ham for blot at videregive ideer, som han havde stjålet fra MIT, Xerox Park og andre.

Jeg var selv involveret i IT projekter fra midten af 80-erne, og overværede selv den type af foredrag. Det interessante er, at rigtig mange talte om fremtidens brug af IT, som Steve Jobs gjorde. Tiden var moden til store skridt frem, og der var en en stemning af fællesskab omkring visionen om en fremtid, hvor computere ikke længere kun var noget multinationale firmaer og regerings-instituioner havde adgang til.

Så kritikken af ham er delvis rigtig – Steve Jobs visioner var i høj grad fælles gods mellem rigtig mange mennesker og forfattere på det tidspunkt – men kritikken er forkert for så vidt angår brugen af ordet ’stjæle’. De fleste delte med glæde deres ideer og tanker.

Steve Jobs geni var ikke at han kunne beskrive visonerne – hans geni var derimod hans forståelse for sammenhængen mellem computere og mennesker, og hans brug af denne forståelse når han lancerede produkter.

For eksempel lancerede han, og Apple, ikke iPaden før både designet var i orden, og der var velfungerende applikationer som dækkede mange forskellige brugssituationer. Ideen og de væsentligst tekniske detaljer var på plads mange år før iPaden blev lanceret; men produktet blev ikke lanceret.

Foredraget er fra 1983, og på det tidspunkt var Steve Jobs og Apple tæt på at lancere Macintosh. Steve Jobs arbejdede tæt sammen med Bill Gates i årevis for at sikre at Microsoft kunne levere et udvalg af kontorprogrammer til Macintoshen ved lanceringen i 1984. Macintoshen havde et grafisk interface alene styret med muse-klik.

Et pæredansk eksempel, hvor meget kunne have været bedre: Piccoline

Piccoline

Piccolinen

Piccoline var anden generation af desktop computere til skolebrug, udviklet og leveret af Regnecentralen. Picolinen blev, som Macintoshen, lanceret i 1984, og var efter datidens forhold en rigtig god computer, og den var fysisk veldesignet. Picolinen kom med et begrænset antal applikationer og blev primært brugt til at undervise i programmering (COMAL-80).

De danske pionerer var dedikerede mennesker og leverede en computer, som også internationalt var på toppen. Men Regnecentralen opfattede det ikke som deres opgave at udvikle undervisningsprogrammer.

Dem, som faktisk skulle have gjort det – Danmarks Lærerhøjskole, lærerstanden og skolebogsforlagene – var konservative og bagstræberiske  – de var modstandere af computere i folkeskolen. Resultatet var, at Piccolinen efter få år var en saga blot; og andre systemer tog over.

Forståelsen for sammenhængen mellem hardware, software og daglig brug i Folkeskolen var fraværende.

Slaget var tabt for danske computere i skolesammenhæng.

Havde vi haft en ‘Steve Jobs’ i Danmark, som havde visionen og evnen til at kombinere Piccolinen med et grafisk interface og gode hverdagsprogammer, anvendelige i skolesammenhæng, havde meget måske set anderledes ud.

Leave A Comment